Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>  В късния следобед пред сградата на

...
Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 
В късния следобед пред сградата на
Коментари Харесай

След протест заради условията в детската Онкохематология на ИСУЛ Хинков обеща пари за ремонт

Още фотоси ВИЖТЕ ТУК > > >  

В късния следобяд пред постройката на Министерството на здравеопазването се събраха представители на фондация " Даная ", родители, както и техни близки и другари, които разясниха пред публицисти, че за онкоболните деца в Клиниката по детска онкохематология няма топла вода, битовите условия са неприятни и няма задоволително медицински сестри. 

" Оставяме едни онкологично деца на химиотерапия без здравна грижа - в България, в София - европейска столица, в 21-ви век, без топла вода. В момента няма никакви трансплантации на костен мозък и стволови кафези, тъй като няма задоволително личен състав. Едно дете, което минава през такава терапия, има потребност от висококвалифицирани сестри за грижа по-късно.

При нас такива липсват и това не се случва. Когато децата имат потребност от такова лекуване, ние събираме пари през обществените мрежи, с цел да ги изпратим в Турция, Израел ", споделиха участници в митинга пред.

Снимка: БТА

Родителите попитаха здравния министър проф. доктор Христо Хинков на излизане от постройката дали ще смени управлението на болница ИСУЛ. Въпросът го изненада и отговорът, който чуха, беше: " Защо да го променям? ".

Според събралите се управлението би трябвало да бъде заменено заради проявена занемареност и неглижиране на систематични проблеми, да се направи проверка на клиниката, да се потърси отговорност на досегашното управление.

Снимка: БТА

Министерството на здравеопазването ще финансира поправки в столичната болница ИСУЛ, само че няма да сменя управлението ѝ, съобщи Хинков пред протестиращите. 

Пред Българска телеграфна агенция началникът на Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ Добрин Константинов съобщи, че там няма проблем с топлата вода, само че поради остарялата структура водата би трябвало да се източва.

Той признава за казуса с неналичието на медицински сестри, които заведението не съумява да притегли, само че по думите му деца се одобряват и лекуват " безотказно " макар рецесиите.

Снимка: БТА

В отговор на въпрос дали трансплантациите на стволови кафези не се вършат заради липса на медицински сестри проф. Константинов сподели, че това е безусловно правилно и че от дълго време болничното заведение е алармирала за този проблем. Много мъчно и доста постепенно бихме могли да увеличим броя на медицинските сестри, тъй като това са проблеми, наследени от доста време, добави той. По думите му от десетилетия има дефицит на медицински сестри в цялата страна, а частна онкохематологична клиника за деца няма, тъй като работата е тежка, неблагодарна и непечеливша.

Снимка: БТА

Министър Хинков пък предложения Ани Стоянова, ръководител на фондация " Даная ", да взе участие в Обществения съвет, който беше основан поради плана за бъдещата детска болница в кв. " Горна баня ". По думите му към този момент стартира срутване на постройките, които досега са на територията на терена, на който би трябвало да се построи бъдещото лечебно заведение. Стоянова сподели, че Общественият съвет работи " про форма ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР